مکانیک انفجار و شبیه سازی عددی

Mechanics of Explosion (www.A-Rahmati.ir)

مکانیک انفجار و شبیه سازی عددی

شاید در حوزه مهندسی مکانیک، محورهای مهمی به صورت مباحث کلاسیک در مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی مدنظر قرار گرفته است که میتوان از محورهای علمی همچون مکانیک سیالات، مکانیک مواد، مکانیک شکست، مکانیک ضربه و … نام برد؛

 ولیکن از مبحث بسیار مهم مکانیک انفجار تغافل شده است. لذا ورود به حوزه مکانیک انفجار از هر دو منظر دانش و فناوری به دلیل ضرورت نیازهای علمی کشور امری اجتناب ناپذیر بوده، از این رو الزام توجه به ابن مبحث علمی در دانشگاه ها اهمیت خاصی پیدا می نماید.

البته انفجار در حوزه کاربرد، استفاده های بسیار گسترده ای دارد که می توان از شکل دهی فلزات، شکل پذیری کلیه سازه ها، ایجاد نیروی تخریب بسیار بالا و چگونگی کنترل این نیرو به وسیله جاذب های انرژی نام برد. تمامی این مباحث در سیطره کلید واژه علمی، ” بارگذاری با نرخ کرنش بسیار بالا ” قابل تقسیم بندی است.

متن بالا بخشی بود از مقدمه کتاب مکانیک انفجار اثر دکتر جمال زمانی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی. توصیه میکنم دوستان علاقه مند به مبحث انفجار حتما این کتاب را مطالعه کنند.

برای شروع و ورود به بحث انفجار بایستی با این کلید واژها جستجوی خود را آغاز کنید:

Blast, Explosion, Detonation

محققین بسیاری تلاش کرده اند تا روابط جامع و کاملی در محیط‌های مختلف برای محاسبه پارامترهای متفاوت ناشی از انفجار مانند فشار تولید شده ارائه دهند. نظر به اینکه مطالعات آزمایشگاهی و بزرگ مقیاس در زمینه انفجار با هزینه‌های فراوان و عوارض زیست محیطی گوناگون همراه است، تست‌ها و آزمایشات به صورت بسیار محدود انجام می شود و عمدتا تاثیر انفجار به صورت عددی مورد بررسی قرار می گیرد.

 شبیه سازی انفجار با نرم افزار LS-DYNA

یکی از هیدروکدهای معروف, نرم افزار LS-Dyna می باشد که قابلیتهای بسیار بالایی در حل مسائل دینامیکی غیر خطی دارد. توان بالای این کد در تحلیل مسائل دتونیشن (Detonation), انتشار امواج شوک, شکل دهی فلزات با تغییر شکلهای زیاد با داشتن تقریبا ۲۰۰ نوع مدل ماده و ۱۳ نوع معادله حالت و انواع روشهای تماس سطوح (contact), این کد را به یکی از قویترین نرم افزارهای مهندسی تبدیل کرده است که می تواند در بسیاری از مسائل انفجار مورد استفاده قرار گیرد.

نرم افزار LS-DYNA

قابل ذکر است علیرغم این قابلیتها, این نرم افزار همچون سایر نرم افزارهای مهندسی به تنهایی نمی تواند شناخت دقیقی از پدیده های فیزیکی بدهد. انتخاب نوع مدل ماده و معادله حالت مناسب , داشتن اطلاعات مربوط به خواص مواد و پارامترهای مورد نیاز در مدل ماده و معادله حالت, شرایط اولیه و مرزی, تعریف مناسب سطوح تماس و … ایجاب میکند که این روشهای عددی در کنار نتایج تجربی مورد استفاده قرار گیرد.

نوع روش حل نیز تاثیر بسزایی در نتایج حاصله دارد. روشهای حل لاگرانژی, اویلری, کوپل لاگرانژی- اویلری, MMALE, SMALE و SPH را می توان بکار برد که هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند. برای انتخاب روش حل مناسب بایستی با توجه به نوع مساله روش مناسب را انتخاب نمود. تحلیلهای عددی کمک مهمی در انجام تستهای مفید کرده و نتایج تستهای تجربی نیز داده های صحیح تری برای شبیه سازی عددی میدهد و با جلو رفتن هر دو روش در کنار هم میتوان به شناخت خوبی از پدیده رسید.

یکی دیگر از هیدروکدهای قدرتمند در حل مسائل دینامیکی غیر خطی, نرم افزار AUTODYN می باشد. با استفاده از این نرم افزار می توان انواع مسائل انفجار را شبیه سازی نموده و نتایج با دقت قابل قبولی از آن گرفت. در این نرم افزار نیز از انواع روشهای حل لاگرانژی, اویلری, کوپل لاگرانژی- اویلری, MMALE ,SMALE و SPH می توان استفاده کرد.

شبیه سازی انفجار با نرم افزار AUTODYN
در پایان هم کتاب بسیار جامع زیر را که Springer چاپ کرده معرفی میکنم:

درباره ی رحمتی احمد

مطلب پیشنهادی

فیلم های آموزشی نرم افزار LS-DYNA

فیلم های آموزشی نرم افزار LS-DYNA یکی از نرم افزارهای المان محدود بسیار قدرتمند که …

۱۳ دیدگاه

  1. با سلام و عرض تشکرو خسته نباشید بابت مطالب مفیدتون
    لطفا استاندارد ارتش امریکا TM5-855-1در خصوص انفجار رو هم در وب سایتتون قرار بدید . با تشکر

  2. سلام
    اگه ممکن باشه یه راهنمایی درباره روش مدل کردن انفجار رو زیر آب بگین که باید فایل شتاب دارد کنم یا روش دیگه داره؟

  3. در APDL که ls-dyna هستش به عنوان حلگر هستش؟یعنی APDL را به حالت صریح حل کنیم از این حالت استفاده میکنیم؟

    • سلام دوست عزیز
      پیشنهاد میکنم از حلگر نرم افزار مجزا LS-DYNA شرکت LSTC استفاده کنید
      ورژن ال اس داینا که در ansys هست قابلیت های کمتری دارد خصوصا در تعداد مدل مواد. همچنین ورژن قدیمی تر از حلگر LS-DYNA را دارد

  4. سلام ، عرض ادب . آقای دکتر پروژه درس بهسازی خاک مدلسازی عددی تراکم انفجاری میباشد . میخواستم ازتون سوال کنم آیا با برنامه LS DYNA میشه انجامش داد؟ یا برنانه ی دیگه ای اگه هست بفرمایید ممنونتون میشم. تجربه کار با برنامه ی خاصی رو ندارم فقط پلکسیس در حد مبتدی

  5. سلام ، عرض ادب . آقای دکتر پروژه درس بهسازی خاک مدلسازی عددی تراکم انفجاری میباشد . میخواستم ازتون سوال کنم آیا با برنامه LS DYNA میشه انجامش داد؟ یا برنانه ی دیگه ای اگه هست بفرمایید ممنونتون میشم. تجربه کار با برنامه ی خاصی رو ندارم فقط پلکسیس در حد مبتدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همکاری آموزشی و پژوهشی با سازمانها و شرکتها


✅ برگزاری دوره آنلاین آموزش نرم افزار LS-DYNA

با حمایت دانشگاه ملی مهارت

 

دانشگاه ملی مهارت واحد استان سمنان، مرکز آموزش های آزاد و خاص پسران سمنان برگزار می نماید:

🔸دوره آموزشی آنلاین: شبیه سازی و مدل سازی عددی مسائل مهندسی با استفاده از نرم افزار LS-DYNA 🔸

با ارائه گواهینامه معتبر از دانشگاه ملی مهارت (فنی و حرفه ای)

🔹 مدرس دوره: دکتر احمد رحمتی علائی (عضو هیات علمی- دکتری مهندسی مکانیک)

🔹مدت زمان دوره: 20 ساعت

🔹 شیوه برگزاری: مجازی (آنلاین)

🔹مهلت ثبت نام: 18 شهریور 1403

🔹زمان شروع دوره: دوشنبه 19 شهریور ساعت 17:30

🔹هزینه دوره: یک میلیون تومان 👈هزینه این دوره با حمایت دانشگاه ملی مهارت به صورت حداقلی در نظر گرفته شده است👉

📎ثبت نام با عضویت در گروه ایتا: https://eitaa.com/joinchat/500892466Cbad48d11ca